Фактична і юридична адреса юридичної особи

Адреса офіційної реєстрації компанії називається юридичною. Він потрібний для вказівки в документах фірми, занесення в Єдиний держреєстр юридичних осіб, ФОП. Також він вноситься в інші реєстри.

Цю адресу можна порівняти з терміном “податкова адреса” або “розташування компанії”.
Місце, де знаходиться офіс, складське або виробниче приміщення називається фактичною адресою. У нім працюють співробітники, виконуючи завдання, що відповідають сфері діяльності компанії.

Перш ніж вибрати адресу юр особи, необхідно переконатися, що він не суперечить встановленим законам. Відповідна адреса допоможе працювати без страху штрафів і інших санкцій від законодавства.

“Місцезнаходження юридичної особи” визначається Цивільним кодексом України і Законом “Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців”.

Ст. 93 ГК: “Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності або розташування офісу, з якого проводиться щоденне управління діяльністю юридичної особи(переважно знаходиться керівництво) і здійснення управління і обліку”. Закон “Про державну реєстрацію”. визначає місцезнаходження юридичної особи як “адресу органу або осіб, які відповідно до засновницьких документів юридичної особи або закону виступають від його імені(виконавчий орган юрособи) “.

Вказані в законі пункти говорять про те, що одними з найпопулярніших місцерозташувань юридичних осіб є :

  • місце прописки директора компанії;
  • місце прописки засновника;
  • адреса, по якій знаходиться(чи планується до відкриття) офіс.

Запропоновані варіанти можуть мати переваги і недоліки. Вони вказані нижче.

Особливості вказівки адреси реєстрації

При необхідності проходження акредитації на митниці можуть виникнути проблеми, якщо в якості адреси юридичної особи вказана прописка начальника компанії. Також неприємності виникають під час реєстрації фірми в ВВІРи. Якщо на компанію або одного із співробітників відкривається кримінальне виробництво, накладається арешт на квартиру або здійснюється обшук, наявність офісу не допоможе понизити вірогідність проведення слідчих дії у будинку.

Коли підприємство тільки починає свою роботу, оренда офісу не завжди є прийнятною. Компанії, що займаються малим і середнім бізнесом, часто переїжджають. У зв’язку з цим в документації вимагається міняти адресу на новий. Доведеться виправити дані в засновницьких паперах, поставити на облік в податковій. Це призводить до виникнення безлічі труднощів, які впливають на продуктивність роботи. Набагато простіше перевезти техніку і меблі, чим виправити документи. На даний момент не кожна фірма потребує офісу за родом своєї діяльності, тому треба шукати інше місце реєстрації.

У податковій використовується термін “адреса масової реєстрації”. За цією адресою могли зареєструватися до 50 юридичних осіб. Майже усі офісні центри вибрали для реєстрації саме “масові адреси”. Податкова намагається перешкоджати подібним махінаціям, оскільки найчастіше під ім’ям компанії ховаються фіктивні або шахрайські компанії. Подібні схеми приносять неприємності фірмам, які завжди оплачують податки, – проводяться ретельніші перевірки, потрібно безліч документів.

Коли компанія отримує стани податковою(8-10-й), можуть початися звіряння від контрагентів, безліч позапланових перевірок уповноваженими органами, визнання недійсним ПДВ і ЕН. У фірми можуть забрати ліцензію, дозвіл на торгівлю і інші документи.

До організацій, які чесно працюють упродовж тривалого часу, справно платять податки і підтверджують усі необхідні документи про власну компанію в ЄДР, отримують кореспонденцію, виникає набагато менше питань. До них не пред’являтимуться претензії з приводу відсутності офісу за заявленою адресою.

Юридична адреса

На підставі описаних нюансів варто відмітити, що найчастіше підприємці для реєстрації компанії використовують юридичну адресу. В цьому випадку пишеться місцерозташування, вказане в договорі оренди певного приміщення. Працювати в них необов’язково.

Переваги укладення договору оренди юридичної адреси в наступному:

  • підприємець може вибрати адресу, розташовану в зручному для нього місці (він може знаходитися в районі, де працює вибрана податкова);
  • знижуються витрати в порівнянні з реальною орендою офісного приміщення;
  • якщо неможливо зняти в оренду конкретне приміщення на початку діяльності, коли потрібна реєстрація в конкретному місті або селищі;
  • якщо офіс для роботи не потрібно; коли немає прописки, що відповідає вимогам законодавства.

У грамотно складеному договорі оренди юридичної адреси є підтвердження постійної присутності компанії в приміщеннях, вказаних в документах від орендодавця. Підприємець може оперативно зв’язатися з ним, отримує листи і повідомлення, пов’язані з майбутніми перевірками уповноважених органів. Під час перевірок надається приміщення, не зайняте іншими організаціями. Також в договорі можуть бути інші умови, прописані і обумовлені заздалегідь.

Після підписання договору представник компанії зможе отримати папери для безперешкодного продовження власної діяльності. Вони включають:

  • акти про прийом і передачу приміщення, послуги, документи про проведення оплати оренди;
  • підтвердження здачі офісу власником і паперу для реєстрації компанії, де працює орендодавець;
  • актуальний договір оренди, в якому вказана частина або повне приміщення, що дійсно існує.

Наявність відповідної адреси дає можливість проходити реєстрацію в податковій, ВВІРи, отримувати необхідні ліцензії і інші папери для роботи. Не збуджуватимуться кримінальні справи або наслідки, мінімізується вірогідність позапланової перевірки.

Оцініть статтю, пліз
Фактична і юридична адреса для юрособ Фактична і юридична адреса юридичної особи Адреса офіційної реєстрації компанії називається юридичною. Він потрібний для вказівки в документах фірми, занесення в Єдиний держреєстр юридичних осіб, ФОП. Також він вноситься в інші реєстри. Цю адресу можна порівняти з терміном “податкова адреса” або “розташування компанії”. Місце, де знаходиться офіс, складське або виробниче приміщення називається фактичною адресою. У […]
4.5 1 5 8