01 грудня 2021 року було прийнято Закон України “Про надання публічних (електронних публічних) послуг з декларування та реєстрації місця проживання в Україні”. Він встановлює нові правила прописки. Змінено перелік необхідних для прописки документів та змінено механізм їх подання, але все по порядку.

З’явилася можливість подання документів онлайн

Можливість подання документів на прописку через портал “Дія” в тестовому режимі була доступна і раніше, але всього в декількох містах. Тепер послуга прописки онлайн доступна у Києві, Харкові, Маріуполі, Рівному, Луцьку, Вінниці та Кривому Розі. Для реєстрації місця проживання через портал Дія необхідно мати:

  • цифровий підпис;
  • реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна, в якому планується прописка;
  • ідентифікаційний код;
  • унікальний номер запису в реєстрі військовозобов’язаних (для військовозобов’язаних).

Якщо житло, в якому планується прописка, належить іншій особі, то для реєстрації знадобиться її згода, яку також можна отримати в електронному вигляді.

Розширено список документів

При поданні документів у паперовому вигляді необхідно врахувати зміни у переліку документів.

Для громадян України перелік документів виглядає наступним чином:

  • паспорт;
  • документ, що підтверджує право реєстрації в житлі;
  • військовий квиток (для військовозобов’язаних);
  • ідентифікаційний код.

Для іноземців:

  • посвідка на проживання;
  • документ, що підтверджує право реєстрації в житлі;
  • нотаріально засвідчена копія внутрішнього паспорта з перекладом на українську мову

Також зміни торкнулися реєстрації осіб віком до 18 років. Тепер згоду батьків на реєстрацію місця проживання необхідно отримувати до 18 років, а не до 14 років, як було раніше.

Відповідно до нових правил прописатися за свідоцтвом про народження можна лише до 14 років, після досягнення 14-річного віку реєстрація місця проживання можлива виключно за наявності паспорта.

Скасування довідок про реєстрацію та штампу в паспорті

Згідно з новим законом штампи у паспорті про прописку скасовані, так само як і довідки про реєстрацію місця проживання форми 13. Інформація про прописку тепер буде міститися лише в електронних реєстрах. Можливість отримання довідки про реєстрацію залишилася, однак її потрібно замовляти окремо і лише за місцем прописки.

Допоможемо у будь-якій ситуації

Прийняття нового закону спровокувало потік дезінформації та певні юридичні колізії. Порядок реєстрації місця проживання в Україні регулюють одразу кілька законодавчих актів – кодекси, закони, ухвали. Усі вони повинні відповідати та не суперечити один одному. Поки що положення законодавства у деяких моментах не відповідають одне одному і викликають подив навіть у працівників відділів реєстрації місця проживання. Тим не менш, наш досвід та постійна практика допоможуть розібратися в будь-яких ситуаціях, пов’язаних з пропискою!

Оцініть статтю, пліз
Правила прописки у 2022 році 01 грудня 2021 року було прийнято Закон України “Про надання публічних (електронних публічних) послуг з декларування та реєстрації місця проживання в Україні”. Він встановлює нові правила прописки. Змінено перелік необхідних для прописки документів та змінено механізм їх подання, але все по порядку. З’явилася можливість подання документів онлайн Можливість подання документів на прописку через портал “Дія” […]
4 1 5 4