Минулого тижня у статті нашого блогу ми максимально детально розглянули санкції, передбачені за використання найманої праці без належного оформлення. А сьогодні маємо свіжий кейс, як держава регулює це питання.

Що сталося?

Головний державний інспектор праці Управління Держпраці у Чернівецькій області виявив факт порушення законодавства: фізична особа-підприємець здійснював реалізацію продуктів харчування та інших товарів у магазині та використовував працю продавчині, з якою формально не мав жодних трудових відносин.
Бізнесмену були детально роз’яснені норми чинного законодавства щодо належного оформлення трудових відносин та інспектор праці детально проінструктурували підприємця щодо дій, які належить виконати. Інспектор видав припис на усунення виявлених порушень у передбачений законодавством термін. Це єдина санкція, що була застосована в даному випадку, оскільки до юридичних осіб та ФОП, що є платниками єдиного податку першої – третьої груп та використовують найману працю, при першому виявленні порушення застосовується лише попередження без фінансових наслідків.

Також підприємець був проінформований, що у разі виявлення повторного порушення протягом 2-х років фінансова санкція вже матиме місце – вона складатиме тридцятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Зазвичай санкція накладається за кожного неоформленого працівника (в даному випадку працівник був один).

Повторний візит

Повторний інспекційний візит був позаплановий, і під час нього виявилося, що виявлене раніше правопорушення не було усунено.
Бізнесмен не мав доказу врегулювання трудових відносин з працівником. Також було встановлено, що Державна податкова служба за місцем обліку продавчині не отримувала повідомлення про її прийняття на роботу як платника ЄСВ.
Тож було виявлене повторне порушення норм статті 24 КЗпП – «Укладення трудового договору». Управління Держпраці у Чернівецькій області наклало фінансову санкцію – згідно винесеної постанови, вона складає 180 тисяч гривень.

Мораль

Належним чином оформлення персоналу та взагалі будь-яких бізнес-процесів, консультації юриста в процесі та всі супутні витрати – це все одно сума менша, ніж тридцятикратний розмір мінімальної заробітної плати в якості фінансової санкції.

Ваша юридична команда, Fidem Moris

Оцініть статтю, пліз
Кейс порушення норм трудового законодавства: використання праці без оформлення працівника Яким чином відбувається взаємодія підприємця та держави при виявленні правопорушення? Чи дійсно трудове законодавство таке негуманне - враховуючи розмір санкцій? І чи можливо уникнути будь-яких претензій з боку держави в аспекті трудового законодавства? Спойлер - так, і це зовсім нескладно.
5 1 5 4