Державна податкова служба нагадує, що 10 грудня 2020 набрав чинності Закон № 1072. Тепер підрозділ 10 розділу ХХ “Перехідні положення” ПКУ доповнено пунктом 52-9, а це означає, що платники єдиного податку першої групи тимчасово звільняються від сплати єдиного податку. Термін звільнення – грудень 2020 року та січень – травень 2021 року. Звільнення від податків не розповсюджується на випадки порушення такими платниками встановлених главою 1 розділу XIV ПКУ умов застосування першої групи платників єдиного податку.

Податкова служба просить звернути увагу, що ставки єдиного податку для першої групи платників єдиного податку, встановлені у порядку, визначеному п. 293.2 ПКУ, за такі періоди не застосовуються.

Водночас платники можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ за ці періоди в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄСВ. Інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб Законом про ЄСВ.

Такі періоди включатимуться до страхового стажу із загальнообов’язкового державного пенсійного страхування цих платників та вважатиметься, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Також ФОПів І групи звільнили і від сплати ЄСВ за себе. Незважаючи на несплату ЄСВ, такі періоди будуть включатися до страхового стажу для розрахунку пенсій та вважатиметься, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Оцініть статтю, пліз