Прес-служба НБУ повідомляє, що касові операції та інкасаторські компанії з 1 грудня будуть здійснюватися відповідно до постанови Правління Національного банку України від 23 листопада 2020 року № 148 “Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні”.

Що саме зміниться?

  • З метою ідентифікації та верифікації клієнта чи його представника під час здійснення касових операцій банки матимуть можливість використовувати внутрішній або закордонний цифровий паспорт у мобільному додатку”Дія” (у порядку, визначеному нормативно-правовим актом Національного банку з питань здійснення банками фінансового моніторингу).
  • Процедура приймання банками на дослідження сумнівних щодо справжності та платіжності грошей буде спрощена (це стосується банкнот та монет національної валюти та сумнівних щодо справжності банкнот іноземної валюти). У відповідній довідці клієнт відтепер надає лише контактну інформацію (номер телефона та/або електронну адресу), а не паспортні дані, які було раніше.
  • На інкасаторські компанії відтепер поширюються окремі вимоги, які раніше стосувалися тільки банків. Йдеться про необхідність вилучення і передавання сумнівних банкнот для проведення досліджень до Національного банку, а також вилучення та передавання банкнот, зафарбованих спеціальним розчином унаслідок несанкціонованого втручання у спецпристрій для зберігання цінностей, до правоохоронних органів.

Ці новації направлені на спрощення процедури проведення касових операцій банків та підвищення рівня обслуговування клієнтів, а також покращення якості готівки національної валюти, що перебуває в обігу.
Постанова набирає чинності з 1 грудня 2020 року.

Оцініть статтю, пліз